Hvordan åpne sene – kveiler uten floker

Sene for linefiske blir levert i kveiler (kveiler med ca. 50cm i diameter) og ikke i spoler. Når sene spoles, vil den lage -spiral-når den tas ut av spolen. Så vi må åpne en kveil uten å lage et fuglerede. Dette gjelder for kveiler med sene for forsyn, og liner med svivler.

Forsyn

Yrkesfiskere bruker mest 100cm lengde (havabbor, ørret, kveite, mahi mahi, croaker, sei, lyr, makrell, havål) for fisk som svømmer midt i vannmassene eller 5-10 meter over havbunnen. 100cm oppnås ved å kutte hele kveilen 1 gang. 50cm brukes til bunnfisk som torsk, hyse, lange, snapper, grouper. 50cm oppnås når du kutter kveilen to ganger.

Andre ønskede lengder for det du fisker etter, som f. eks. store pelagiske fisker som makrellstørje, har normalt forsyn på 8-12 meter lengde mens mange kveitefiskere sverger til 1.85 meters forsyn. For egendefinerte lengder, må kveilen åpnes og hvert forsyn måles. To tvinger (med stammen opp) monteres på et bord med for eksempel 1 meter mellom hver, og senen tas ut av kveilen og kveil rundt de to punktene. Når du er ferdig, kutter du over kveilen en gang, noe som gir et forsyn på to meter.

Kveil med hovedline

En kveil med hovedline vil mest sannsynlig ende opp i en linekurv / stamp med forsyn knyttet til svivelen på hovedlinen og kroken festet på kanten av stampen.

Det er 4 måter å åpne en kveil uten floker:

 1. Bruk en pinnestol
  Kutt av hyssigen som holder kveilen sammen, og legg den over ryggen på en pinnestol. Nå kan du kveile opp kveilen yten av løkker vil foråsake vase. Denne metoden er sannsynligvis den beste og enkleste.
 2. Medhjelper
  Spør en venn om å holde kveilen som snur den rundt i hendene mens du trekker ut senen.
 3. Turntable
  Kjøp en roterende plate / svingskive på IKEA (de som du setter midt på bordet for oppskåret pålegg og annet tilbehør under familiens søndagsfrokost) monter en lampeskjerm med form av en kjegle (som en kinesisk hatt) med maksimal diameter på ca 60cm. Kveilen settes på kjeglen, og du drar mono ut av kjeglen mens dreieplaten roterer
 4. Rett opp fra gulvet
  Monter en stor øye-skrue / krok i taket og legg kveilen direkte under kroken. Senen går rett opp til kroken og deretter hvor du vil ha den. Hold øynene på kveilen mens senen går opp, om kveilen vister tegn til a ‘bevege seg’ må dette fikses.